Vše, co jste věděli, že nevíte o nerezových dřezech

Nerezové dřezy patři již léta mezi nejoblíbenější dřezy v našich kuchyních. Ačkoliv je možná máme doma, mnoho o nich nevíme.

Nerezové dřezy jsou nestárnoucími stálicemi našich kuchyní. To ale neznamená, že by nás měly začít nudit. Moderní design rozhodně nuda není, a proto i moderní nerezové dřezy se mohou stát atraktivním šperkem každého interiéru. Ačkoliv je nerezová ocel v podstatě základním kamenem běžné domácnosti i velkého gastro provozu, pro současné designéry není v žádném případě okoukaná. Pokud se rozhodneme nechat se inspirovat současnými trendy, dodáme naši kuchyni punc elegance a luxusu. Navíc díky mimořádným vlastnostem nerezové oceli, kvůli kterým ji najdeme i ve všech dobrých restauracích, které kladou důraz na vysokou hygieničnost, funkčnost a bezpečnost, dodáme i naší kuchyni nádech profesionality.

Tip: Líbí se Vám dřez na obrázku? Je to nerezový dřez od firmy Blanco - podívejte se na kompletní nabídku

První, čím nás nerezový dřez překvapí, je design. Můžeme si vybrat nerezové dřezy nejrůznějších tvarů, které se liší jak hloubkou, tak rozložením dřezových nádob nebo povrchovou úpravou. Mezi základní typy patří:

  • Jednodřez
  • Jednodřez s odkapovou plochou
  • Jednodřez s oplachovou miskou
  • Jednodřez s odkapovou plochou a oplachovou miskou
  • Dvojdřez
  • Rohový dřez

Mezi hlavní pozitiva nerezové oceli patří autoregenerační vrstva, která se tvoří na povrchu

Záleží jen na našich osobních preferencích a potřebách, zda dáme přednost dřezu většímu či menšímu, jednodřezu či dvojdřezu. Rohový dřez může ušetřit místo v menší kuchyni. Můžeme si ale položit otázku, proč je nerezová ocel stále tak oblíbená. Již léta patří nerezové dřezy mezi nejpopulárnější. Zásluhou na tom mají především výjimečné vlastnosti nerezové oceli:

  • Hygieničnost
  • Snadná údržba
  • Odolnost
  • Autoregenerační vrstva

Jedním z důvodů, proč je většina kuchyňského zařízení v gastro provozech rovněž z nerezové oceli, je především její vysoká hygienická úroveň. Kromě toho se také snadno čistí. Je odolná vůči mechanickým nárazům a obrušování. Její povrch je navíc pokryt jedinečnou autoregenerační vrstvou, která se sama stará o obnovu materiálu. Tato skutečnost není o nerezové oceli příliš známá. Obsahuje prvky, díky nimž se na povrchu tvoří transparentní vrstva, která se při vnějším narušení za pomoci vzdušného (či vodního) kyslíku sama zregeneruje.

Není ocel jako ocel není dřez jako dřez…

Není ale nerezová ocel jako nerezová ocel. Vlastnosti, díky kterým jsme si tento odolný materiál oblíbili, nemají zdaleka všechny nerezové dřezy. U nerezové oceli je důležitý poměr mezi chromem a niklem. Zatímco chrom zvyšuje pevnost materiálu, nikl zvyšuje odolnost vůči mechanickému poškození. Oblíbeným materiálem je tzv. chirurgická ocel, v níž se nachází chrom a nikl v poměru 18:10. Tento materiál je neporézní, hygienický, velmi odolný, a jak jeho samotné označení napovídá, i nerezavějící.

Dřez Blanco ANDANO 450 U bez táhlaDřez Blanco CLASSIC 4 S bez táhla

Ačkoliv bylo již výše řečeno, že je nerezová ocel pevný materiál odolávající i mechanickému poškození, nemusí každý nerezový dřez zůstat navždy bez otluku. Důležitým kritériem je tloušťka plechu. Čím je vrstva oceli silnější, tím je dřez odolnější. Kvalitní dřezy jsou vyrobeny z ocelového plechu dostatečně silného. Hodnotnějšími produkty jsou zároveň dřezy s co nejmenším množstvím svarů a broušených částí, které narušují jejich vzhled.

Povrch nerezového dřezu nemusí být pouze leštěný

Klasický povrch nerezových dřezů je leštěný, čehož je docíleno řadou automatických a manuálních brousicích úkonů. Výsledný povrch není pouze elegantní, ale i praktický. Je snadno čistitelný, odolný vůči skvrnám po zaschlých vodních kapkách a usazování vodního kamene.

Nerezový dřez ale nemusí být pouze lesklý. Originálním dojmem působí nevšední nerezové dřezy s texturovanou či raženou povrchovou úpravou. Texturovaný povrch zvyšuje navíc odolnost nerezového dřezu proti mechanickému poškození.